Airfryer guide

Hvad er en airfryer og hvilken airfryer skal jeg vælge?

Hvad er en airfryer og hvilken airfryer skal jeg vælge?

Hvad er en airfryer?

Grundlæggende er en airfryer en køkkenmaskine, der tilbereder maden med hurtig cirkulerende varm luft. De forskellige modeller af airfryere er alle konstrueret til, at luften kan cirkulere hele vejen rundt om maden. Det giver råvarerne en ensartet, sprød overflade og et saftigt indre. Grundet teknologien er det kun nødvendigt at tilføre ganske lidt eller slet ingen olie sammenlignet med almindelig friturestegning. Efter hvilken model man har, tilberedes maden enten i en airfryer kurv med en beholder under, på en rist med beholder under eller på en plade med dryphuller i og beholder under (airfryer ovn). Der kan være stor forskel på de forskellige airfryer modeller hvad angår ydeevne i watt, kapacitet til råvarer, rumindhold, digital styring, automatiske programmer og mulighed for at tilkøbe originalt tilbehør. Fælles for dem alle er, at en airfryer kan erstatte tilberedningsmetoder som pandestegning, ovnstegning og friturestegning, hvis airfryerens kapacitet kan rumme den ønskede mængde råvarer.

Hvilken type airfryer skal jeg vælge?

Valget af airfryer afhænger af, hvilket behov man har. Her kan jeg nævne nogle punkter, som er gode at gå ud fra, når der skal vælges airfryer til husstanden.

Ydeevne måles i watt og angiver hvor hurtig en airfryer er til opvarmning, og hvor meget kraft der er på den cirkulerende varme under tilberedning af maden. En airfryer med mange watt opnår nemmere sprød overflade og tilberedning på kortere tid end en airfryer med mindre watt. Herved bibeholdes saften i råvarerne og resultatet bliver bedre. De store airfryere behøver heller ikke at forvarme, da det kun tager få minutter at opnå den ønskede temperatur. En stor airfryer har en ydeevne på 1700 watt og derover.

Hvor mange personer skal der tilberedes mad til. Kapacitet måles efter, hvor meget mad i gram, airfryeren kan tilberede ad gangen. Her er udgangspunktet ofte målt efter mængden af eksempelvis kartofler/pommes frites. Her spænder kapaciteten fra 500 gram og helt op til 1400 gram. Dog kan man ikke helt regne med den angivelse af kapacitet, som producenterne nævner (hvis den overhovedet er angivet i specifikationerne). Man kan nemlig sagtens bruge sin airfryer til eksempelvis større stege af kød, hvis bare de kan være i airfryerens tilberedningszone (hel kylling, flæskesteg osv.).

Rumindhold angives i liter. Målet fortæller hvor stort hele airfryerens beholder eller ovn rum er på, og hvor meget plads den cirkulerende luft har at arbejde med (det skal ikke forveksles med, hvor meget mad der kan tilberedes ad gangen). Her vil der være en klar sammenhæng med selve ydeevnen. En airfryer ovn har eksempelvis et stort rumindhold, men måske ikke så stor ydeevne i watt. Omvendt kan en airfryer med mindre rumindhold end en airfryer ovn have en stor ydeevne i watt. Det hele har en betydning for hurtigheden og resultatet.

Hvor skal airfryeren placeres kan være værd at tænke på inden anskaffelsen. Sørg for at du har plads til den på køkkenbordet og du evt. kan trække den ud fra væggen, hvis du har lavthængende overskabe eller den står meget tæt på en stikkontakt. Airfryeren afgiver varme gennem en ventilationsrist, når den er i brug. Her kan det være en god ide at tjekke i hvilken retning ventilationen fører den varme luft hen, alt efter hvordan den skal placeres i køkkenet. Nogle airfryere er udstyret med en skinne, hvorpå airfryer kurven med beholderen kører ud og hviler på. Det kan være meget praktisk, når maden skal tjekkes undervejs og evt. røres rundt i. Andre airfryere har en beholder, hvor airfryer kurven bliver låst fast i, så det hele skal trækkes ud samtidig og stilles på en overflade, der kan tåle varme. Herefter kan beholder og kurv først løsnes fra hinanden.

Prisen hænger ofte sammen med kvalitet, størrelse og ydeevne. De helt billige modeller har ofte mindre kapacitet og ydeevne som har betydning for det færdige resultat. Her skal man gøre op med sig selv, hvad airfryeren skal bruges til. Hvis den skal kunne mere end opvarme og stege få mængder mad ad gangen, vil jeg anbefale en lidt større airfryer allerede som første køb. Der er rigtig mange, der ved førstegangskøb af airfryer hurtig fortryder størrelsen og begynder at kigge efter en større model. Så hellere vente til budgettet er til køb af den helt rigtige airfryer fra starten ud fra husstandens behov

Digital styring, timer og programmer er efterhånden også standard på de fleste airfryere. En digital timer kan være nemmere at følge og have overblikket over. De fleste airfryere er også udstyret med programmer for nogle udvalgte populære råvarer. Så når programmet vælges, indstiller airfryeren automatisk på de anbefalede grader, så det kun er tiden, man selv skal indstille. Nogle airfryere er udstyret med mere avancerede programmer.

Der er flere maskiner på markedet, som også benævnes som airfryere, men som fungerer anderledes end langt de fleste airfryere, da de ofte har andre indbyggede funktioner (multimaskiner) Disse maskiner er ikke taget med i betragtning i guiden.